Nyelvek találkozása – III. Romanisztikai Találkozások konferencia az Eötvös József Collegiumban

2023. október 26–27-én rendezi meg III. Romanisztikai Találkozások nevű közös konferenciáját az Eötvös József Collegium Spanyol, Olasz és Aurélien Sauvageot Francia Műhelye. Az előző két év szakmailag és közösségi szempontból is kiemelkedő rendezvényei után így immáron hagyománnyá érik a négy nagy újlatin nyelv (az említettekhez ugyanis csatlakozik a portugál is) találkozásából megszülető multidiszciplináris eseménysorozat, amelyen idén is érdemes lesz részt vennie az ezeken a nyelvterületeken kutatást végző hallgatóknak.

Az ELTE Eötvös József Collegiuma több, mint százhuszonöt évet felölelő történelmén, az egyetem közösségi és szakmai életében aktív szerepet betöltő tagságán, a Harry Potter világába is beillő épületén túl gazdag és sokszínű konferencia-repertoárjáról is híres. Évről évre egyre több színvonalas tudományos eseménynek ad otthont a Ménesi úti szakkollégium, amelyek közül sokat az itt élő, itt tanuló hallgatók szerveznek a hozzájuk hasonlóan elhivatott és kíváncsi fiatal kutatóknak. Ilyen hallgatói konferencia a Collegium Spanyol, Olasz és Aurélien Sauvageot Francia Műhelyének együttműködésével immáron harmadik alkalommal megvalósuló Romanisztikai Találkozások is.

A szervezők a kétnapos multidiszciplináris konferenciára idén is olyan olasz, francia, spanyol vagy portugál nyelvű, 20 perces előadásokat várnak, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak e nyelvterületek társadalmához és kultúrájához, témájukat tekintve pedig az irodalom, a nyelvészet, a civilizáció, a társadalomtudomány, a didaktika vagy a fordítástudomány területéhez. Az egyes előadásokat 10 perces viták követik, melyeket szekcióelnökként a tudományterületek meghívott jeles képviselői vezetnek majd. Az eseményen minden érdeklődő, magyarországi vagy határon túli egyetemeken aktív státusszal rendelkező hallgatóra számítanak előadóként – képzési szinttől függetlenül.

Az előadni kívánó hallgatóknak a jelentkezés során egy az előadás nyelvén írt és egy magyar nyelvű absztraktot is mellékelniük kell regisztrációjukhoz 1000-1500 leütés terjedelemben. Ezt a következő linken tehetik meg: https://docs.google.com/…/1Pnfnn…/edit. A jelentkezés és az absztraktok leadásának határideje 2023. szeptember 17. 23:59.

Az offline zajló rendezvény ezúttal 2023. október 26–27-én valósul meg, helyszínéül pedig az Eötvös József Collegium (1118 Budapest, Ménesi út 11–13.) szolgál majd, ahol a házigazdák minden, előadással nem készülő, de az olasz, francia, spanyol vagy portugál nyelvek legalább egyikét értő, tanuló érdeklődőt is szívesen látnak a közönség soraiban.

Akár előadóként, akár lelkes hallgatóságként, de mindenképpen érdemes részt venni az eseményen. Az eddigi években számos érdekfeszítő előadást hallgathattak végig a jelenlévők, többek között a magyarországi olaszoktatásról (mind a jelenkorra, mind a múltbeli viszonyokra vonatkozóan), Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című regényének spanyol fordítását az eredetivel összehasonlító elemzésről, valamint a francia és a magyar videójátékos zsargon játékosok diskurzusaiban való megjelenéséről szólókat is. Biztosra vehetjük, hogy idén is számos izgalmas kutatásról hallhatunk majd az Eötvös Collegium a tudományért álló, évszázados falai között.

A III. Romanisztikai Találkozások Facebook-eseményét ide kattintva érhetitek el. Ezt azért is érdemes követnetek, mert a szervezők itt tesznek közzé minden lényeges információt az eseménnyel kapcsolatban, valamint a jelentkezés lezárulta után a konferencia végleges programját és az absztraktfüzetet is ezen az oldalon tudjátok majd megtekinteni előzetesen.

Ha bármilyen kérdés merülne fel bennetek a rendezvény kapcsán, ezen az e-mailcímen tudjátok elérni a szervezőket: romanisztikaitalalkozasok2023@gmail.com. Keressétek őket bizalommal!

Ha pedig az Eötvös József Collegium munkájáról is szeretnétek többet megtudni, alább találjátok a hasznos linkeket:

Honlap: https://eotvos.elte.hu/

Facebook: Eötvös József Collegium

Instagram: eotvoscoli

A cikkben szereplő képeket Seres Gréta készítette.

A kiemelt kép forrása: https://www.facebook.com/events/s/iii-romanisztikai-talalkozasok/993882422054313/

Author

Ajánlott cikkek