„Mire készülsz?” – ilyen volt a 23. ARC közérzeti kiállítás

Idén szeptember 8. és október 8. között került megrendezésre a 23. ARC óriásplakát-kiállítás az újbudai Bikás parkban. Az alkotások a korábbi évekhez hasonlóan a társadalmunkat leginkább foglalkoztató aktualitásokat dolgozták fel gondolatébresztő vagy éppen humoros formában.

Szeptember 8-án megnyitotta kapuit a 23. ARC közérzeti kiállítás, ami 2000-től kezdődően minden év visszatérő hagyományává vált. Az egy hónapon keresztül látogatható programon a kreativitás szabadságának jegyében több tucat művész alkotását sorakoztatták fel a Bikás parkban. Az óriásplakátok a magyar társadalom olyan égető kérdéseire, mint a háború, valamint a tanárok és a friss diplomások helyzete, illetve olyan egyéb aktualitásaira reflektáltak, mint a könyvfóliázás, a padfestés vagy éppen a lombkoronasétány. A tárlat idén is éjjel-nappal látogatható és ingyenesen megtekinthető volt, így remek kulturális kikapcsolódási lehetőséget nyújtott az érdeklődők számára.

Az ARC kiállítás plakátjait minden évben a kiírt pályázatra beküldött művek közül választja ki a szakmai zsűri. Az idei évben a tárlat tematikájának kulcsmondata a „Mire készülsz?” kérdés volt. A szervezők próbáltak témákat is kínálni a jelentkezőknek. Átveszi-e a hatalmat a mesterséges intelligencia?

Milyen következményekkel jár a globális felmelegedés, készülhetünk-e a Covidhoz hasonló világjárványra, bekövetkezik-e nukleáris világháború?

A pályázati kiírásban azonban azt is jelezték, hogy az alkotói szabadság jegyében a felkínált témákon kívül más ötlettel is előállhatnak a pályázók.

A kiállításra került alkotásokat a huszonegy szakemberből álló zsűri választotta ki a beérkezett hétszáz pályaműből. A legjobbnak ítélt plakátokért járó díjakat szeptember 8-án adták át. A győztes Nagy Borbála Oktatáspártiak című képe lett, a második helyet Hajsz Tibor Súgd a fülembe azt című művével, a harmadikat pedig Gallay-Nagy Krisztina Útmutatás kezdőknek nevet viselő plakátjával érte el. A legkedélyborzolóbb alkotás díját, a Borz-díjat Sípos Zoltán Vissza! című alkotása kapta, ami az 1956-os lyukas zászlóba visszavarrt Rákosi-címert ábrázolta. Újbuda különdíját annak a pályázónak ítélték oda, aki fontos társadalmi kérdésre progresszív módon reflektál, és cselekvésre ösztönöz. Ezt idén Gyarmati Fanni Itt élned, halnod című pályamunkájával nyerte el.

Újbuda kultúráért felelős alpolgármestere, Barabás Richárd különdíját Horváth Luca Putyin játszótere című alkotása kapta. Ebben az évben adták át első alkalommal a Civilizáció koalíció által alapított és a MagNet Bank támogatásával létrehozott Civil Szívvel különdíjat. Az elismerést Hajsz Tibor vehette át Rajta vagy? című munkájáért, amiért a legtökéletesebben ragadta meg a civilek mindennapjait, a hazai társadalom helyzetét. Péter András László Metamorfózis című alkotása marketing-szempontból is kiemelkedő volt, így elnyerte a Hammer Agency különdíját. Ezek mellett természetesen a közönség is kiválaszthatta kedvenc alkotását: egészen október 8-ig szavazhattak az általuk legjobbnak ítélt plakátra. A legtöbb – 916 – szavazatot Horváth Krisztián (Ko)libri sikerlista 2023 című képe kapta.

Az ARC-nak igazán nehéz feladata van, hiszen évről évre helyt kell állnia a felgyorsult médiában terjedő hírek és mémek mellett, hogy ne unalmas ismétlésként hasson a látogatók számára. A pályázók idén is fontos közéleti ügyeket dolgoztak fel plakátjaikon. Voltak, akik elgondolkodtatni akarták az érdeklődőket, míg mások inkább a humor eszközéhez nyúltak. A feldolgozott témák között központi szerepet kapott a magyar oktatás jelenlegi állapota: sok alkotás mögött lehetett érezni a tanárhiánnyal kapcsolatos aggodalmakat. A friss diplomások helyzetét egy olyan plakát dolgozta fel, ami a fiatalok kivándorlását az Illegális kivándorlók – Állítsuk meg őket! migrációellenes szlogennel kötötte össze.

Sokakat foglalkoztatott az akkugyáras környezetszennyezés, az idei magas infláció, a lefóliázott könyvek, az átfestett padok, valamint a lomb nélküli lombkoronasétány is.

Geszti Péter, a kiállítás alapítója így nyilatkozott az idei tárlatról az Euronewsnak: „Az ARC nem vesztette el a humorérzékét, de egyre kevesebbet mosolygunk az itteni plakátokon. Az ARC esetében azt látom, hogy minél nagyobb a társadalmon a nyomás, minél nagyobb a szegénység, az elkeseredettsége bizonyos társadalmi csoportoknak […], annál keményebbek a plakátok minden évben.”

Forrás: arcmagazin.hu, euronews.com

Képek forrása: ARC Facebook-oldala

Author

Ajánlott cikkek