KEK 2023 – beszámoló a futsal-eredményekről

Idén 14. alkalommal rendezték meg a Kárpát-medencei Egyetemek Kupája (KEK) 2023. évi egyetemi futsaltornáját. Az esemény célja a sport által hidat teremteni a Kárpát-medence magyar egyetemeinek hallgatói között.

Az idei torna küzdelmeire 25 felsőoktatási intézmény csapata adta le nevezését. Az anyaországon kívül Erdélyből, Kárpátaljáról és Felvidékről érkeztek csapatok. A sorsolást követően hat csoportba sorolták a résztvevőket; a küzdelmek március 3-án, pénteken két helyszínen: a Ludovika Arénában és a Sport 11 Sport-, Szabadidő- és Rendezvényközpontban zajlottak. A rendező egyetem, az ELTE-BEAC alakulata az „A” jelű csoportba került, ahonnan 14 lőtt és 5 kapott góllal, veretlenül jutottak tovább a másnapi nyolcaddöntőbe.

A rájátszás első mérkőzésén egyetemünk játékosai a szombati napon a Ludovika Aréna centerpályáján 1–0 arányban győztek az érdi Asterix FC University Team csapat ellen. A negyeddöntőben már könnyebben, 6–0 arányban diadalmaskodtak a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem hallgatói csapatával szemben. A döntőbe jutásért az ELTE a csíkszeredai Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem együttesével küzdött meg. A mérkőzés a rendes játékidőben 1–1-es döntetlennel ért véget. A büntetőrúgások során végül a BEAC csapata kerekedett felül, miután az erdélyiek a harmadik – sorsdöntő – kapura lövést elhibázták.

A döntő mérkőzésre szombat este 18 órakor került sor, melyen a SOTE és az ELTE csapata mérkőzött meg. A meccset végül 2–1 arányban a rendező egyetem nyerte meg. 2022 után az Eötvös Loránd Tudományegyetem csapata megvédte KEK bajnoki címét! Az aranyérmesek egyedi KEK logóval ellátott Joma mezekkel és EFOTT napijegyekkel gazdagodtak. Az ezüstérmesek Decathlon-utalvánnyal, míg a bronzérmesek VIWA Vitaminwaterrel térhettek haza.

A 2023-as KEK Budapest futsaltornájának helyezettjei:

  1. Eötvös Loránd Tudományegyetem, Budapest
  2. Semmelweis Egyetem, Budapest
  3. Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Csíkszereda

Legjobb kapus: Oswald Dániel
Gólkirály: Suscsák Máté
Legjobb játékos: Kovács Dominik

Gratulálunk a csapatoknak!

Author

Ajánlott cikkek