A sporttörténelem legnagyobb összegű tranzakciója

A klubeladási toplista

Fontos leszögezni, hogy jelenleg a sportot és ezen belül a futballt az egyik legdinamikusabban fejlődő gazdasági szektornak tekintik a szakemberek. Klubok eladására legtöbbször nehéz pénzügyi helyzet következtében kerül sor. A legtöbb esetben érkezik egy befektető, aki a gazdasági szemléletnek köszönhetően „megmenti” a csapatot a pénzügyi csődtől, csökkenti a költségeket és növeli a bevételeket. Az elmúlt évek során főként közel-keleti befektetők érkeztek, akik nem a költségek csökkentéséről voltak híresek. A történelem 10 legdrágább tulajdonosváltását a Glazer család vezeti, akik 2005-ben megvásárolták a Manchester United csapatát. Érdekesség, hogy a listán szerepel Abramovics orosz milliárdos is, aki 140 millió fontért vásárolta meg a Chelsea csapatát 2003-ban.

  1. Manchester United – 800 millió £ (2005)
  2. Arsenal – 600 millió £ (2018)
  3. AC Milan – 600 millió £ (2016)
  4. Valencia – 345 millió £ (2014)
  5. Newcastle United – 300 millió £ (2020)
  6. Liverpool 300 – millió £ (2010)
  7. Inter Milan – 225 millió £ (2016)
  8. Manchester City – 160 millió £ (2008)
  9. Chelsea – 140 millió £ (2003)
  10. Paris Saint-Germain – 100 millió £ (2011)

A csapatok értéke, vagyis a cégérték

A brit KPMG tanácsadó cég kezdett el elsőként foglalkozni a futballklubok cégértékével, egy olyan rendszert dolgoztak ki, ami megpróbálja számszerűsíteni azt, hogy egy klub valójában mennyit érhet, amit 5 szempont alapján vizsgáltak.

  1. Profitabilitás
  2. Népszerűség
  3. Potenciál
  4. Közvetítési jogok 
  5. Stadion értéke

A profitabilitás egy olyan mutatószám, ami a játékosok, a szakmai stáb és az egyéb munkavállalók bérét viszonyítja a bevételekhez. A népszerűség a szurkolói bázist hivatott mérni, a közösségi médiában jelenlévőket és a mérkőzésekre járókat is. A potenciál a játékosok becsült értékével foglalkozik, hasonlóan a Transfermarkt adatbázisához. A közvetítési jogok a már meglévő televíziós közvetítések alapján befolyó összeget jelentik. A stadion értéke meghatározza, hogy a csapat hazai pályája milyen szolgáltatásokkal, kapacitással és egyéb jövedelemtermelő lehetőségekkel rendelkezik. Ez alapján a KPMG 2021-es listáján a Chelsea FC a hetedik helyet foglalja el 1,690 millió fontos értékével, ami azt jelenti, hogy a megállapított árhoz képest (cégérték) és a tényleges ár 2,5-szereséért kelt el a klub. Mi lehet ennek az oka, és milyen hatással van ez a jövőre?

Az eladási helyzet

Azzal a furcsa helyzettel állunk szemben, hogy amíg egy „klasszikus” klubeladásnál egy pénzügyileg instabil vagy sportszakmai válságban lévő klubot kell megmenteni, addig ez a helyzet a Chelsea esetében fel sem merülhet. A pénzügyeket vizsgálva szó sincs arról, hogy a klub szorult anyagi helyzetben lenne. A leköszönő tulajdonos ugyan saját vagyonával felelt a csapatért, azonban az eltelt 19 évben stabil pénzügyi hátteret biztosított. Többször is rekordot jelentő összegért igazoltak futballistákat, a spanyol kapus, Kepa 72 millió fontért érkezett, a csatár Fernando Torresért 50 millió fontot fizettek az Atlético Madridnak. A jelenlegi keret legértékesebb játékosa a belga Romelu Lukaku 85 millió euróval, aki 2021-ben 113 millió euró ellenében igazolt az olasz Inter csapatától Londonba. A csapat összértékét 869,40 millió euróra becsülik. A közvetítési jogok piacát vizsgálva a Chelsea előkelő pozíciót foglal el. A világ legerősebb bajnokságának egyik legsikeresebb csapata, így jelentős piaci részesedést tudhat magáénak. A klub a népszerűségi listán az előkelő ötödik helyet foglalja el a közösségi médiában való jelenléte alapján. A stadion értékét vizsgálva lehet a befektetőknek hiányérzetük, hiszen hiába a csapat jó szereplésével járó állandó teltház, a stadion befogadóképessége csak 42 ezer fő, amivel a Premier League-csapatok között a hetedig legnagyobb, a világ futball-létesítményeinek listáján pedig a 303. A Stanford Bridge azonban egy erős márkanév, hiszen a Londonba érkező turisták és futballrajongók ezrei látogatják meg a stadiont, kifizetve a belépőt a stadiontúrára és a múzeumba.

Sportszakmai szempontból vizsgálva is emelte a vételi árat, hogy a Chelsea FC nyerte meg a 2021-es Bajnokok Ligáját, később pedig a klub-világbajnokságot. Ezek mellett 2003 óta öt bajnoki címet és öt angol kupát emelhettek magasba a kékek. Továbbá megnyerték a Bajnokok Ligája 2011/12-es kiírását és begyűjtöttek két Európa-liga és UEFA-szuperkupát is. 

A Chelsea csapata a 2020/21-es Bajnokok Ligája trófeájával

Az eladási szándékot követő bejelentések nyomán több érdeklődő mutatkozott a vártnál, ami lehetőséget adott arra, hogy a vételi árat tovább növeljék.

Mit kapott a vevő és mit várhatnak a szurkolók?

Az új tulajdonos az amerikai, Todd Boehly által vezetett Clearlake Capital nevű cég lesz. Boehly-nak több sportvállalkozása is van az Egyesült Államokból, 20%-ban tulajdonolja a Los Angeles Dodgers baseballcsapatát, és társtulajdonosa a Los Angeles Sparks női kosárlabdacsapatnak, akik a WNBA-ban szerepelnek. 2021-ben pedig a Los Angeles Lakers csapatában szerzett 27%-os részesedést. Érdekesség, hogy az amerikai üzletember már 2019-ben ajánlatot tett a Chelsea-re, de akkor Abramovics ezt visszautasította. Az új tulajdonos egy jól felépített és nagy potenciállal rendelkező brandet vásárolt meg. Az elmondható azonban, hogy az amerikai vállalkozó hiába van jelen a sportpiacon, egyrészt egy másik kultúrából érkezik, másrészt pedig eddig nem foglalkozott futballal. Az új vezetőségnél mindig kérdéses, hogyan viszonyul a megvásárolt klub hagyományaihoz, szurkolóihoz és a stáb tagjaihoz. Nem csak a vezetőedző személyével ápolt kapcsolata fontos, hanem a székházban dolgozókat is meg kell becsülnie. Fontos a szurkolók megnyugtatása, annak biztosítása, hogy a klub jó kezekben marad. Ennek két fontos sarokköve lehetséges: az egyik, hogy a klub szerződést hosszabbít azokkal a játékosokkal, akik lejáró kontraktussal rendelkeznek, szem előtt tartva a csapat meghatározó játékosait, illetve a „közönségkedvenceket”, utóbbiaknál természetesen gazdasági érdekek is húzódnak a háttérben. A másik út a sokkal költségesebb stadionrekonstrukciós program, akár bővítéssel, akár felújítással.

Rengeteg munka vár az új tulajdonosra, a szurkolók és a futballrajongók pedig csak remélni tudják, hogy a sikeres múltat követően sikeres jövő felé veszik az irányt a londoni „kékek”.

Képek: m4sport.hu, index.hu, FootTheBall

Források: transfermarkt.com, footballbenchmark.com, khelnow.com

Author

Ajánlott cikkek