Más világok fénye – Könyvajánló karácsonyra

Karácsony közeledtével számos film, album vagy könyv jelenik meg, amelyek hozzá kívánnak járulni az ünnep fényéhez, segíteni szeretnének elmélyülni a befogadóknak az ünnepi hangulatban. Ebben a válogatásban öt olyan könyvet ajánlok az olvasók figyelmébe – a szépirodalom, a szórakoztató és az ifjúsági irodalom kategóriájából egyaránt –, amik szebbé tehetik az adventi időszakot, erősíthetik a várakozást.

 

Bognár Péter – Minél kevesebb karácsonyt

Bognár Péter neve 2011-ben tűnt fel először, amikor Bulvár című verseskötetének kéziratával elnyerte a Petri György-díjat, ennek eredményeként pedig megjelentette a Magvető Kiadó. Ezt három további kötet követte – legérdekesebb közülük 2017-es A fényes rend, amit a szerző naplójegyzetekből ollózott össze. Ám az irodalmi köztudatba igazán csak 2022-ben lépett be, első regénye, a Hajózni kell, élni nem kell megjelenése kapcsán.

A könyv egy polgárőr, Oktáv kisvárosi nyomozásán vezeti végig az olvasót. A zsánerirodalom fogásait felhasználva kap az olvasó egy szövevényes történetet, ami nem mellőzi sem a társadalomkritikát, sem az iróniát. Az egy évvel később megjelent regényben (Minél kevesebb karácsonyt) szintén Oktávnak gyűlik meg a baja a település különös eseteivel. Ezen kívül számos személyes problémát is le kell küzdenie, például szeretné helyrehozni a házasságát a feleségével és átadni leendő utódjának a polgárőri szolgálatot. A szerző humorral és tragikummal átszőtt művében ráadásul ő maga is megjelenik a saját nevén, ami még inkább fokozza a falu lakóiban és az olvasókban az izgalmat.

(Magvető Kiadó, Bp., 2023)

 

Agatha Christie – Adventi krimik

Agatha Christie nyomozói minden ember számára ismerősek. Azt mondják, egy jó krimit csak évtizedek múlva szabad újraolvasni, amikor az ember már elfelejti, ki volt a gyilkos. Ebben a válogatásban azonban új és – ahogy az már megszokott a szerző esetében – fordulatokkal teli történetekkel találkozhat a befogadó. Természetesen Christie nem hagyja magára velük a hátborzongató eseményeket felderítő nyomozások kedvelőit, a könyvben megjelenik ugyanis Poirot felügyelő, Miss Marple, Parker Pyne, Mr. Quin és Mr. Satterthwaite.

(Helikon Kiadó, Bp., 2023)

 

Agatha Christie – Karácsonyi krimik

Christie számára a karácsony különösen fontos ünnep volt – írja róla az angol kiadója –, ezért ő maga minden évben egy új könyvvel igyekezett emelni az esemény fényét. A szerző számos művében a bűnügyi rejtélyek hátterét a karácsonyi ünnepek hangulata, hagyományai, szokásai szolgáltatják. A Karácsonyi krimik című kötetben Poirot felügyelő különböző kalandjait követheti nyomon az olvasó, méghozzá évről évre. Emellett Miss Marple jól ismert karaktere is igyekszik megoldani a gyűlölt családfő gyilkosságának ügyét.

(Helikon Kiadó, Bp., 2023)

 

J. R. R. Tolkien – Karácsonyi levelek

J. R. R. Tolkien különleges és személyes ajándékkal készült minden évben gyermekei számára, minden évben képekkel illusztrált levelet kaptak tőle. A levelek személyes történetekből, valóságos mesékből álltak. Először 1920-ban, majd ezt követően húsz éven át minden egyes karácsonykor átadott nekik egyet. A kötet ezeket az írásokat gyűjti egybe, amelyek szívmelengető és otthonosságérzetet keltő hangulatba burkolják azt, aki átlapozza őket, legyen szó felnőttekről vagy gyerekekről egyaránt. A világhírű író ugyan személyre szólóan és bensőséges hangvétellel készítette el ezeket a szövegeket, mégis képesek arra, hogy lebilincselő irodalmi élményt nyújtsanak.

(Magvető Kiadó, Bp., 2019)

 

Kerstin Gier – Fellegszálló

A szórakoztató irodalom kategóriájába eső Fellegszálló egy svájci hegyekben játszódó történeten kalauzolja végig az olvasót. A szálloda már jóval túl van az aranykorán, ám amikor a híres szilveszteri bálra a világ minden tájáról érkeznek vendégek, végre újra élettel telik meg az épület. A tizenhét éves Fanny Funke, a szállodatulajdonos fia, Ben és a személyzet tagjai ki sem látszanak a munkából, mind azon igyekeznek, hogy a vendégek ott-tartózkodása alatt minden tökéletesen alakuljon, teljes mértékben elégedettek legyenek kikapcsolódásuk helyszínével. Azonban úgy tűnik, sokan nem azok, akiknek mutatják magukat, egyesek titkos terveket szőnek. Fanny megpróbálja az igazgató fia, Ben segítségével kibogozni a szálakat, azonban sok mindent kockára tesz.

(Könyvmolyképző Kiadó, Bp., 2018)

 

Képek: Líra, Libri

Author

Ajánlott cikkek