Álom luxuskivitelben a Radnótiban

A Radnóti Színház színpadán megszületett az új Audrey Hepburn, reményt vitt fel a színpadra Holly szerepében Sodró Eliza.

Rólam is írhatna valamikor. Már sokan írták rólam – vagy legalábbis akartak; mindegy, csodálatos téma lennék.”

Budapest 1985-ben egy méltó „brand”-et kapott, a korábbi Irodalmi Színpad helyére került a Radnóti Színház. Ma már az ország egyik legjelentősebb prózai társulata, amihez számos nagyra becsült színész és rendező tett hozzá. Színes műfajok állnak a repertoárja középpontjában, játszanak egyaránt klasszikus és kortárs, valamint külföldi és magyar színdarabokat is.

A Radnóti porondján közel három évtizednyi igazgatás után Bálint András adta át a stafétabotot. 2016-tól Kováts Adél – a társulat oszlopos tagja és színésznője – új lendülettel kezdte meg a munkát, vezetése alatt egyre több fiatal rendező és női alkotó kap helyet a színház falai között.

Legfrissebb előadásuk Valló Péter rendezésében a Truman Capote és Richárd Greenberg darabja alapján készült Álom luxuskivitelben. Capote 1958-ban megalkotta Holly Golightyt, a huszadik század egyik legvonzóbb női alakját, tele életcélokkal, izgalmas, eredeti és szellemes életfelfogással, akinek hétköznapi tevékenysége a férfi szívek összetörése, valamint legnagyobb álma, hogy reggelizhessen New York központi ékszerboltjában, a Tiffanyban.

A darab rendkívül jól bemutatja a fiatalok érzéseit, ilyenkor még mindenki tele van vágyakkal, ambíciókkal, még a pénz és a lehetőségek csökevény száma sem tartja vissza őket útjuktól céljaik felé. Így történt ez Freddel is, akit Rusznák András formál meg a színpadon,.New Yorkba költözött, hogy írói vénáját kibontakoztassa, megtalálja önmagát, és persze a végtelen szerelmet.
Fred alkotási vágyának szenvedélyét Holly lobbantotta be egy váratlan találkozás által. Ez az este is épp olyan volt maga, mint a főszereplő hölgy: átírta a múltat, felrobbantotta a jelent és új reményeket hozott a jövőre nézve. A jelen világ keseredett eseményei egyre több emberben tesznek fel kérdőjeleket, benne vagyunk az állandó mókuskerékben, hajtjuk magunkat anélkül, hogy megbizonyosodnánk, jó úton járunk-e céljaink felé. Holly épp úgy vágyait szerette volna kibontakoztatni New Yorkban, de sokkal izgalmasabb módon, mint Fred. A színésznő reményeket hoz író szomszédja életébe, aki beleszeret ebbe a karcos, az amerikai filmek hősnőinél szokatlanabb és zűrösebb angyalba.

Azt hiszem, mindannyiunkra ráfér egy Holly Golightly. Hátha mi is elindulunk, mint Fred.” – gondolja Valló Péter rendező a darab fő motívumaként.

Csodálatos 180 percnyi élmény vár ránk két felvonásban. A szűkös előadói környezet még inkább beenged a szereplők New York-i világába. Hihetetlen, hogy mennyi mindent ki tudtak hozni a díszletek mozgatásával, egy-egy variálható elem teljesen más környezetet alakít ki a darabban. Rendkívül jól bemutatja a huszadik századi hangulatot, tele van frappáns poénokkal és ironikus pillanatokkal.

A fiatalok kacér vágyai erre a három órára kirángathatnak minket a monoton hétköznapjainkból. Talán mi is olyan erőre kapunk, mint Holly, hogy ne kelljen várnunk oly módon egy öntörvényű kis angyalra, mint Frednek. Az Álom luxuskivitelben ősszel várja a nézőket a Radnóti Színház színpadán.

Author

Ajánlott cikkek