Megjelent Csányi Vilmos utolsó ismeretterjesztő kötete

Csányi Vilmos legújabb kötetének plakátja

Kutyatartás. Evolúció. Etológia. Csak néhány szó a sok közül, amelyről jó eséllyel Csányi Vilmos fog az eszünkbe jutni. Bátran mondhatjuk, hogy a világhírű etológus neve fogalommá vált az olvasók számára, amely egyúttal garancia a széles látókörű, igényes, mégis közérthető, szórakoztató és szerethető tudományos ismeretterjesztésre – osztotta meg szerkesztőségünkkel sajtóközleményét az Open Books.

Az immáron 88 éves szerző nemzetközileg elismert tudományos karrierje mellet az elmúlt évtizedekben itthon és világszerte nem csupán azt változtatta meg alapjaiban, ahogyan a kutyákról gondolkodunk, hanem társadalmi kérdésekben is bölcs irányt mutat közös múltunk és jövőnk kérdéseiben.

A huszonegyedik században megszámlálhatatlan frappáns mondás és ütős kép ömlik ránk szakadatlanul. Az önkiteljesedéshez szinte kötelező valamilyen alkotótevékenységet folytatni hobbiként, és egész iparágak épülnek a kreativitásra. A képzeletünk gyakorlatilag a hatodik érzékünk, hiszen számos „nem létező” dologgal foglalkozunk a másnapi vacsorától kezdve egy munkahelyi diagramon át a helyi önkormányzati jelölt választási programjáig. A könyvekről, filmekről nem is beszélve.

Mi kellett ahhoz, hogy kialakuljon az emberben ez az egyedülálló képesség, és hogyan segítette hozzá fajunkat, hogy kultúrákat teremtsen, és a világ urává váljon?

Csányi Vilmos többek között ezeket a kérdéseket vizsgálja új könyvében a legfrissebb kutatási eredményeket is felhasználva. Ennek kapcsán a tőle megszokott sokrétű és izgalmas szemlélettel reflektál jelenkorunk számos társadalmi-gazdasági problémájára is. A Teremtő képzelet az etológus és a gondolkodó lebilincselő tanítása arról, mi tett minket emberré a történelem hajnalán, és mi tesz azzá ma.

Author

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük