Itt a jövőd a tét – tudósítás az Educatio szakkiállításról

2023-ban január 12-14. között rendezték meg Magyarország legnagyobb pályaválasztási kiállítását, melynek idén is a 20.000 négyzetméteres alapterületű Hungexpo adott otthont. Az esemény rekordszámú látogatót vonzott, az előzetes regisztráció alapján teltházra számítottak, 53.000 látogatót fogadtak a három nap alatt az egész ország területéről.

A 2000 óta létező expó évről évre fejlődik, mivel a nagybetűs élet küszöbén álló fiataloknak mindig is szüksége volt az iránymutatásra, a tájékozódásra, lehetőségeik megismerésére. Ezt a folyamatot egyszerűsíti le az esemény, hiszen itt különböző intézményektől kaphattunk meg minden információt, amire csak kíváncsiak voltunk, ráadásul első kézből, az adott egyetem hallgatóitól, valamint oktatóitól. Az idei rendezvényt a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium szervezte az Oktatási Hivatallal, a Felvi.hu-val és a HÖOK-kal karöltve. A belépés, ahogy a korábbi években is, ingyenes volt.

Az idei kiállításon mintegy 200 standot látogathattunk meg, köztük a hazai felsőoktatási rendszer 38 intézménye vonult ki ismertetni a náluk kínálkozó lehetőségeket és ösztönözni a fiatalabbakat a továbbtanulásra.

Kép forrása: az ELTE Facebook-oldala

Az ELTE standot nem volt nehéz megtalálni a tömeg ellenére sem, nagy, kék alapon fehér feliratú oszlop hirdette, hogy hol található Magyarország legnagyobb, legtöbb hallgatót számláló egyeteme. Közeledve a magas totemhez egy négyszögben láthattuk felsorakozni az egyetem összes karát, beleértve a szombathelyi Savaria Egyetemi Központot és a kollégiumi lehetőségeket ismertető standot is. Az ELTE összes kitelepült hallgatója sötétkék alapon arany logóval ellátott egyenpólót viselt, ezzel is jelképezve, hogy bár mindannyian más és más szakirányban mozognak otthonosan, mégis egy egységet alkotnak, egy nagy családba tartoznak.

A standhoz érkezők általában gimnáziumok vagy szakgimnáziumok végzős tanulói voltak, akiket ritkább esetben a szülő is elkísért. Akik jobban szeretnének felkészülni, már 10-11. osztályosként kilátogatnak az expóra, vagy akár több évben is eljönnek érdeklődni.

Legtöbbször általános kérdések hangzottak el, mint hogy mik a különbségek az adott kar hasonló nevű szakjai között, milyen munkalehetőségek vannak a diploma megszerzése után, nem ritkán az egyetem előnyeit is szembe kellett állítani más, hasonló képzést kínáló intézménnyel.

Voltak természetesen olyanok is, akik konkrétabban fogalmaztak, előre lejegyzetelt kérdésekkel érkeztek annak érdekében, hogy minden hasznos információ birtokába juthassanak. A felvételi előtt állókon túl mesterképzés vagy másoddiploma iránt érdeklődők is jelen voltak, őket merőben más kérdéskör foglalkoztatta, például a tanulás és a munka egyensúlya, vagy a levelező képzések. Mindenki nagyon kíváncsi és nyitott volt, sokakon látszott az elköteleződés és a tájékozódni vágyás.

Kevés jobb hely van a külföldi lehetőségek megismerésére az Educatiónál, mivel itt az USA-tól kezdve a legtöbb európai országon át (például Franciaország, Spanyolország, Hollandia, Németország, Ausztria) Abu Dhabi-ig megismerhettünk egyetemeket és egyéb ösztöndíj-lehetőségeket. Ezek a standok a már jelenleg is felsőoktatásban részt vevő hallgatók számára is érdekességeket és izgalmat kínáltak. Azért is jó ez a kitelepülés, mivel ezekre a helyekre kevés eséllyel tudunk elmenni nyílt napra, itt pedig a hazai intézményekkel együtt mérlegelhetjük a külföldi képzés vagy részképzés lehetőségeit. Az egyik feltűnő standnál az au pair-t hirdették (ami híres munkalehetőség többek közt az USA-ban fiatalok számára), de meglepő módon a japán nagykövetséget is megtaláltuk a kiállítók között. A külföldi tanulmányokhoz természetesen nyelvtudás és bizonyítvány is szükséges, nyelvvizsgaközpontokat is meg lehetett ismerni (pl. Telc), próbanyelvvizsgán tesztelhettük tudásunkat, a Francia Intézet pedig a nyelviskoláját mutatta be a Campus France standnál.

Állásajánlatokról is érdeklődhettünk többek között az ELTE-Trenkwalder Iskolaszövetkezetnél, ahol szerencsekerék segítségével nyerhettünk ajándékokat, vagy a Zyntern.com Pályakezdő Állásportál standjánál. A további, már egy tematikába nem sorolható egyéb kiállítók között megismerhettük az AMIGOS a gyerekekért alapítvány munkáját, akik fiatal önkénteseikkel a kórházban lévő gyermekek mindennapjait próbálják megszínesíteni, a HSUP-ot, akik vállalkozásfejlesztési online kurzust kínálnak egyetemi hallgatóknak, a MÁV különleges kivitelezésű, leginkább egy prémium osztályú vasúti kocsihoz hasonlító standját, a BKK munkáját, akik ledes feliratokkal igyekeztek felhívni magukra a figyelmet, valamint az Oktatási Hivatalt is, ahol a legfrissebb, továbbtanulással kapcsolatos információkat és a jelenleg hatályos szabályok szerinti pontszámítás menetét ismerhettük meg.

Kép forrása: Győr Plusz

A legextrémebb kiállítók között volt az Állatorvostudományi Egyetem, akik nevükhöz híven állatokkal próbálták színesebbé tenni a programjukat, a szerencsések még képeket is készíthettek kutyákkal és egy nyuszival. Pár intézmény kabalákkal vonult ki, akik szintén sok látogatót vonzottak a standokhoz. A kiállításon harsogott a zene, nagyrészt mai előadók slágereit hallgathattuk, meghozva ezzel a kötetlen és fesztelen hangulatot.

Azok, akik már végighaladtak az őket érdeklő pultoknál, vagy pihenni szerettek volna, érdekes előadásokat hallgathattak meg a kiépített színpadon és nézőtéren. Voltak egyszeri előadások, valamint minden nap ismétlődő, általános tartalmú megszólalások is, például a felvételiről, állami ösztöndíjról, a hallgatói életről a HÖOK képviseletében, az E-felvételiről, valamint a Fesztivál Önkéntességről. Az ELTE rektora, Prof. Dr. Borhy László csütörtökön állt színpadra; „Miért az ELTE” című előadását hallgathatták meg az érdeklődők.

Véleményem szerint rengetegen bizonytalanok még 17-18 évesen a pályaválasztással kapcsolatban, és ez az esemény rengeteget segít egy-egy intézmény megismerésében. Főleg azoknak hasznos, akik messze laknak a fővárostól vagy a kinézett egyetemüktől, és nincs lehetőségük nyílt napokra ellátogatni. Összefoglalva: az Educatio szükséges és elengedhetetlen része a felvételi sorrend leadásának határideje előtti időszaknak, mintegy segítő kezet nyújtva azoknak, akik picit tanácstalanok, hogy mit is kezdjenek felnőtt életük küszöbén állva.

A kiemelt kép forrása: educatioexpo.hu

Author

Ajánlott cikkek